English

The cloud is not the limit - Matthijs

Matthijs Kortekaas
Publish date: 3 July 2023

Matthijs Kortekaas is inmiddels anderhalf jaar werkzaam bij CloudNation. Na ervaring te hebben opgedaan als netwerk- en security-engineer is hij momenteel werkzaam als cloud security consultant. In deze blog vertelt Matthijs over zijn ervaring bij CloudNation tot nu toe en hoe hij zich zowel technisch als persoonlijk heeft ontwikkeld.

 

Van routers en switches naar Azure

Sinds ik bij CloudNation werk, ben ik op technisch vlak flink gegroeid. Waar ik bij mijn vorige werk vooral bezig was met het configureren van firewalls, DNS, routers en switches, werk ik nu veel meer met de cloud. Dit was iets waar ik ook bewust naar op zoek was, omdat ik zag dat er een verschuiving plaatsvond naar steeds meer cloudgeoriënteerde diensten. In de afgelopen periode ben ik vooral aan de slag gegaan met Azure Sentinel. Mijn werkzaamheden zijn erg divers. Zo ben ik anderhalf jaar ingezet als consultant bij een klant en voer ik daarnaast nog security assessments uit voor een Azure-omgeving bij een andere klant. Ik vind het heel tof om zo in verschillende omgevingen tegelijkertijd veel te leren.

Minder kosten met gebruik van de cloud

In juni 2020 ben ik begonnen als pijlerhoofd security in het Cloud Foundation-team voor een grote financiële instelling. We helpen die instelling om de cloudsecurity in Azure goed op te zetten, zodat het SOC (Security Operations Team) zijn werk kan doen en het aansluit bij het securitybeleid en de processen. Een van de speerpunten is ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk securityincidenten bij het SOC terechtkomen, door cloudgebruikers inzicht te geven in hun security posture en hen de tools te bieden om deze te verbeteren. Sinds januari ben ik project cloudexpert in het Cloud Expertise-team. Dit team bestaat uit een programmamanager, productowner, scrummaster en een aantal gespecialiseerde cloudexperts. Het expertise-team fungeert als een brug tussen de vraag van de business en de mogelijkheden in de cloud.

Het dreigingslandschap verandert continu

Mijn rol in het project bestond uit het ombouwen van de use cases, het ontwikkelen van nieuwe use cases en het inzichtelijk maken van de huidige status van alle apparatuur door middel van dashboards. Hiervoor heb ik voornamelijk gebruikgemaakt van KQL in Azure om workbooks, use cases en een dashboard te maken. Nu SIEM operationeel is, kunnen we snellere analyses uitvoeren en hebben we een rijkere set aan informatie die we kunnen gebruiken. Echter, het eindresultaat is nooit echt "af". Dit komt doordat het dreigingslandschap op het gebied van security continu verandert.

Verdedigen en rebelleren

Dit project was voor mij erg leerzaam omdat ik mijn Azure-kennis wilde uitbreiden, met name op het gebied van de security suite. Ik kreeg de mogelijkheid om dit te doen, en daar ben ik erg blij mee. Samen met mijn teamleider Erik (de beste leidinggevende die je jezelf kunt wensen!) heb ik ook andere ontwikkelingsdoelen gesteld. Zo wil ik mijzelf meer verdiepen in security blue team om nog beter te kunnen verdedigen. Daarnaast ben ik dankzij het Grow 2 Rebel-programma bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Momenteel leer ik om meer focus te behouden tijdens mijn werk, en mijn persoonlijke coach heeft me leestips gegeven om beter te kunnen doorvragen tijdens gesprekken. Ik merk nu al dat ik heel anders in gesprekken zit en door een andere manier van vraagstelling en aandachtig luisteren de behoeften van de klant beter kan doorgronden.

 

Geen klantvraag is onmogelijk

Ik ben erg dankbaar voor de mogelijkheden die CloudNation mij biedt in mijn ontwikkeling. In korte tijd heb ik al veel stappen gemaakt, en daarnaast word ik ook geïnspireerd door mijn collega's. Samen beschikken we over brede kennis, met ieder zijn of haar eigen specialisatie. Dit zorgt ervoor dat we klanten altijd kunnen bedienen en dat je altijd op collega's buiten je projectteam kunt terugvallen als dat nodig is.

 

Want to know more about working at CloudNation?

Take a look at our vacancies.

Careers at CloudNation
Mark N
Matthijs Kortekaas
Publish date: 3 July 2023

More knowledge, howto's and insights