DevOps: dé slimme manier om sneller digitaal te innoveren

CloudNation Enable. Empower. Deliver.
Publicatiedatum: 22 september 2021

Airbnb, Uber, Spotify en Tikkie zijn voorbeelden van gamechangers die respectievelijk de hotelbranche, taxiwereld, muziek- en financiële sector volledig op hun kop hebben gezet. Innovatieve organisaties met een goed idee, dat ze via een digitaal platform ten uitvoer brengen. Ze drukken anderen met de neus op de feiten: wie niet de volgende Nokia, Kodak of V&D wil worden, moet óók werk maken van vernieuwing en digitalisering. Maar om ideeën snel in de markt te kunnen zetten en sneller digitaal te transformeren, is er een nieuwe manier van werken nodig: DevOps. Maar wat is DevOps eigenlijk?

 

De term DevOps is een samentrekking van softwaredevelopment en -operations. Kenmerkend is de hoge mate van automatisering bij het bouwen, testen en uitrollen. De cloud brengt alle techniek die daarvoor nodig is binnen handbereik. DevOps staat voor een andere bedrijfscultuur. Waar voorheen verschillende, gespecialiseerde teams betrokken waren bij hun eigen deel van het project, is er bij DevOps meer aandacht voor samenwerking. Dat gebeurt volgens methodes waarin begrippen als agile en scrum centraal staan: in korte sprints telkens een werkende (deel)oplossing opleveren.

 

DevOps doorbreekt silo's

Traditioneel functioneren teams in een silomodel. Er is dan bijvoorbeeld een infrastructuur-, security- en operations-team. De cloud maakt techniek beschikbaar om deze silo’s te doorbreken. Waar developers voorheen te maken hadden met wachttijd, bijvoorbeeld omdat de IT-afdeling hen eerst van servers moest voorzien, is opslag- en rekencapaciteit nu met één druk op de knop ongelimiteerd beschikbaar. Bovendien kan elke expert hier gebruik van maken. Dat maakt het gemakkelijker om informatie te delen en samen aan een oplossing te werken.

De cloud biedt toepassingen waardoor programmeurs minder code hoeven te tikken. Daarnaast maakt de cloud containertechnologie beschikbaar. Eén van de voordelen daarvan is dat je snel nieuwe onderdelen toevoegt aan je IT-landschap, zonder impact op de prestaties. Zo haal je door slim gebruik van de cloud allerlei stappen uit het ontwikkelproces.

DevOps levert dus belangrijke voordelen op:

  • Je zet nieuwe toepassingen sneller live;
  • Teams werken efficiënter, zijn productiever en leveren vaker iets nieuws op;
  • Door automatisering van veel voorkomende handelingen neemt de kans op fouten af;
  • De schaalbaarheid, continuïteit en veiligheid van de public cloud verhoogt de kwaliteit van oplossingen.


Danny knows how

 

DevOps: meer stabiliteit, flexibiliteit en wendbaarheid

In de cloud kun je nieuwe oplossingen testen in een virtuele omgeving en haal je fouten eruit voordat je live gaat. Automatisch opschalen scheelt veel ergernis. Je voorkomt ermee dat wanneer je een nieuwe website lanceert deze onbereikbaar wordt, omdat jouw servers al het bezoek niet aankunnen. Is er minder belangstelling? Dan schaal je net zo makkelijk weer af.

DevOps zorgt dus voor de snelheid, flexibiliteit en wendbaarheid die je nodig hebt om sneller op behoeften van klanten in te spelen. ABN AMRO werkt met tientallen van dit soort teams en ontwikkelde zo de succesvolle Tikkie-app. Zonder de developer-vriendelijke tools uit de cloud was dat nooit gelukt.

 

Zet klantbehoeften voorop

Maar of het nu Tikkie is of een andere gamechanger: telkens blijkt weer dat digitale transformatie pas echt succesvol is als klantbehoeften voorop staan. CloudNation is een onafhankelijke organisatie die jou helpt om een strategie uit te stippelen waarmee je de wensen van je klanten het best kunt vervullen. Vervolgens kijken we samen met welke techniek je die doelen het best kunt bereiken. Als leverancier van cloudoplossingen werken we hiervoor samen met diverse partners zoals AWS.

Public cloud-provider AWS is wereldwijd marktleider en bedient aansprekende klanten als Netflix. Behalve resources biedt AWS ook uitgebreide keus in veilige en betrouwbare tools voor wie zelf oplossingen wil bouwen. Een sterk punt van de AWS-cloud is dat toepassingen van elk merk er kunnen landen. Daardoor ontstaan mogelijkheden om apps samen te laten werken. Ook dat vergroot je innovatiekracht.

 

Wil je meer weten over DevOps en AWS? Lees dan ons blog De kracht van andersom werken: DevOps volgens AWS. Of neem contact met ons op.

 

Accelerating your IT transformation? CloudNation knows how!

Meer weten? Neem contact op met Bart.

We delen graag kennis en koffie.

Let's talk
CloudNation, Contact met Bart
CloudNation Enable. Empower. Deliver.
Publicatiedatum: 22 september 2021

Meer kennis, updates en howto's over de cloud