Nederlands

The cloud is not the limit - Joost

Joost Wolfsen Cloud Consultant
Publicatiedatum: 11 mei 2023

Joost Wolfsen is 1,5 jaar werkzaam bij CloudNation in de rol van Cloud Engineer/Consultant. Hij is 28 jaar en woont samen met zijn vriendin in Arkel. Tijdens zijn HBO-opleiding System and Networking Engineering is hij al begonnen met werken in de ICT.  Joost heeft voornamelijk de focus op AWS, maar werkt ook regelmatig mee aan Azure projecten. In zijn werk heeft hij het liefste een omgeving waar hij veel eigen verantwoordelijkheid heeft en de ruimte krijgt om naar eigen inzicht problemen te tackelen. Dit heeft hij bij CloudNation gevonden en in deze blog neemt Joost ons mee in zijn tofste project!

 

Van AWS naar Azure.

Het tofste project waar ik tot nu toe aan heb gewerkt was een migratie van een OV-maatschappij naar Azure. In het project moest een on-premises datacenter in Engeland gemigreerd worden naar Microsoft Azure Cloud. Gezien ik normaal gesproken in projecten met AWS werk, was dit traject een extra uitdaging en kans voor mij om mijzelf te verdiepen in Azure. De rol van CloudNation was de implementatie van Azure Virtual Wan Hub en gerelateerde services als vervanging van de huidige on-premises netwerk infrastructuur. De huidige infrastructuur was dusdanig complex dat CloudNation specifiek voor de netwerkkennis en ervaring in Azure gevraagd is om de migratie succesvol te voltooien. Naast de migratie naar Azure, zat de uitdaging ook in het introduceren van Infrastructure as Code. Dit was nieuw voor de klant en mijn ervaring op dat terrein zorgde er al snel voor dat mijn rol steeds breder werd in het adviseren. De belangrijkste technologieën die we in hebben gezet waren de Azure Virtual Wan Hub, Azure Firewall, Application Gateway en Terraform. 

 

Een brede rol met veel klantcontact.

Het projectteam bestond vanuit CloudNation uit een engineer en principal consultant. Verder waren er vanuit de migratiepartner van de klant nog een projectmanager en twee engineers betrokken en vanuit de OV-maatschapij twee ICT-architecten. Zelf mocht ik 2 maanden na de start van het project aanhaken, dit was vanwege mijn expertise en ervaring op het gebied van site-to-site VPN’s. Toen ik eenmaal betrokken was in het project werd mijn rol steeds breder. Zo heb ik onder andere het verder uitrollen van de Virtual Wan Hub omgeving op mij genomen en het afronden van de koppeling tussen het Azure netwerk en het Cisco Meraki netwerk op de klantlocaties. Er was in hoofdlijnen een design gemaakt voor het bouwen van de oplossing. Echter, was er per applicatie of koppeling met de derde partij nog een stukje custom configuratie nodig. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik veel gesproken met de Architecten van de klant om de specifieke eisen en nuances van elk onderdeel op te halen en vervolgens om te zetten naar een configuratie in Azure.

 

Veel vrijheid om naar eigen inzicht te handelen.

Ik ben ontzettend trots op het eindresultaat wat we hebben opgeleverd. De klant kon namelijk 3 dagen voor de geplande deadline alle servers en apparatuur in het datacenter uit zetten en volledig op Azure laten draaien. Het netwerkcomponent in het project waar CloudNation voor verantwoordelijk was bestond uit een Virtual WAN Hub omgeving beveiligd met Azure firewall, via site-to-site VPN’s gekoppeld aan een flink aantal derde partijen en middels virtuele Meraki appliances ook verbonden met alle ov-locaties. Voor mij persoonlijk was het erg leuk om eens over de schutting te kijken bij de Azure kant van CloudNation. Dit was dan ook mijn eerste project in Azure en met Terraform. Uiteindelijk ging dit best makkelijk gezien mijn ervaring met soortgelijke diensten. Het was vooral af en toe even zoeken naar de juiste termen en de specifieke configuratie. Verder had ik veel vrijheid om zaken naar eigen inzicht in te richten gebaseerd op de eisen van de klant. Dus naast een technische uitdaging, had ik vooral een echte consultancy klus met veel en leuk klantcontact.

 

Oprecht een gezellige club mensen!

Het is fijn dat CloudNation mij veel vrijheid biedt en het ook mogelijk maakt om met een flexibel schema te werken. Zolang ik mijn werk maar af heb en de klant tevreden is, kan ik bijvoorbeeld prima tussen het werken door even gaan sporten of zoals een aantal collega’s doen een periode vanuit het buitenland gaan werken. Daarnaast is het oprecht een gezellige club mensen die naast hard werken ook veel leuke dingen met elkaar doen (georganiseerd door de organisatie). Veel werkgevers hebben het in vacatures over deepdives en kennissessies, maar in mijn ervaring is dit in de praktijk vaak anders. CloudNation organiseert dit wel regelmatig en naast alle activiteiten hebben zij ook het Grow 2 Rebel programma waar iedere medewerker deel aan neemt. Het programma is volledig ingericht op persoonlijke ontwikkeling en duurt een jaar. Gedurende dat jaar kom je een aantal keer met jouw Grow 2 Rebel groep samen om je persoonlijk te ontwikkelen op het gebied van feedback geven, het houden van intervisies en om jouw rol in projecten anders in te steken. Wat er voor mij het meest uitsprong was een training in energiemanagement. In mijn ogen was dit altijd een beetje zweverig, maar na het volgen van de training kan ik nu veel beter mijn energielevel beheersen en hierdoor ben ik ook een stuk productiever in mijn werk!

 

Geschreven door Joost Wolfsen

Wil je meer weten of CloudNation iets voor jou kan betekenen?

Neem contact op met Cloud Networking experts om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. 

Neem contact op
Mark N
Joost Wolfsen Cloud Consultant
Publicatiedatum: 11 mei 2023

Meer kennis, howto's en inzichten ter inspiratie