Nederlands

Het Amsterdamse OV helpen om meer te bereiken in de cloud

Migratie van IT-omgeving naar Azure

CloudNation heeft GVB geholpen met een hun IT-omgeving succesvol te migreren naar de Azure cloud.

Case_2000x980

Doel

Met ruim 5000 medewerkers verzorgt GVB dagelijks het openbaar vervoer voor bijna 1 miljoen reizigers in de stad Amsterdam. De continue levering van hun diensten vraagt om een goed beschikbare, veilige en stabiele IT-omgeving. Met een cloud first-beleid werkt de GVB aan een grootschalige migratie van on-premise IT-omgeving naar Microsoft Azure, zodat ze hun diensten kunnen blijven leveren, gebouwd op een moderne IT-infrastructuur. We hielpen bij het ontwerpen, migreren en implementeren van verschillende cloudoplossingen om een solide basis in Azure te bouwen.

De situatie

Legacy hardware en de keuze om niet te investeren in nieuwe hardware hebben bijgedragen aan de beslissing van GVB om over te stappen naar het Azure cloud platform. Wij hielpen GVB de vertaalslag te maken van een traditionele on-premise IT-omgeving naar een cloudomgeving. Vanwege het beperkte tijdsbestek hebben we onderscheid gemaakt tussen end-state oplossingen en lift & shift-oplossingen. Voor elke afzonderlijke applicatie en oplossing werd besloten waarheen te migreren. Factoren waarmee rekening werd gehouden bij deze beslissingen waren complexiteit en levenscyclus.

Bij de start van het project merkten we dat er zeer beperkte kennis was van cloudoplossingen, zowel technisch als organisatorisch. Daarnaast was er in de organisatie wat weerstand om de migreren naar de cloud. Een cloudomgeving daagt een organisatie en haar mensen uit tot een nieuwe kijk op en nieuwe benadering van een IT-omgeving en haar organisatie. Onderdeel van het klaar maken van GVB voor de cloud was om de engineers meer te leren over hoe ze kunnen profiteren van de nieuwe mogelijkheden die de cloud biedt en hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden. Daarnaast was er een organisatorische uitdaging om van een operationele rol naar een regierol te gaan.

 

De uitdaging

De deadline van slechts 1,5 jaar halen om de volledige migratie van infrastructuur en applicaties te voltooien, terwijl oplossingen worden gevonden voor de complexe regelgeving en privacygerelateerde kwesties van het project. Tegelijkertijd de organisatie aanspreken op een nieuwe manier van denken en werken en het managen van een diversiteit aan stakeholders met verschillende belangen.

Tools & skills

Het platform bestaat uit een landing zone die een solide basis biedt voor beveiliging en compliance. Op deze landing zone bieden meerdere Windows Server 2019 Virtual Machines, Scalesets en Azure Service Fabric-clusters een platform voor native of gecontaineriseerde apps die een gegevenslaag hebben in SQL Azure Database of een SQL Managed Instance. Voor bepaalde gevallen gebruiken we het Azure Storage-account voor het opslaan van grote blobs.

cloudnation-kim-sq
Kim Willemse, Azure Cloud Consultant
GET IN TOUCH

We love to share

Neem gerust contact met ons op als je meer wil weten over onze diensten of over ons. No strings attached.

 

Let's talk