Nederlands

Financiële start-up VIVE kan niet zonder de cloud

CloudNation hielp de developers van fintech start-up VIVE om in een hele korte tijd een schaalbare en veilige public cloud omgeving opzetten. Cruciaal voor groei enerzijds en strenge continues compliance voor hun bankvergunning van de DNB anderzijds.

Lees verder
Fintech app VIVE

De Nederlandse start-up VIVE lanceert binnenkort een app die gebruikers volledig automatisch, met behulp van algoritmes, helpt hun financiële doelstellingen te behalen. De grootste uitdaging: hoe ontwikkel je efficiënt en op korte termijn een schaalbare en veilige omgeving voor de app? "We hebben het hele traject in anderhalve maand doorlopen."

Alexander Brouwer is CEO van VIVE en al geruime tijd bezig met de bouw van een app die iedereen in staat stelt om zijn of haar financiële doelstellingen te realiseren. Brouwer: "Beleggen is al voor iedereen toegankelijk, maar het is veel minder eenvoudig om je vermogen te beheren en je financiële doelen te realiseren. Dat is de volgende stap. Voor “geld nu” heb je de banken, voor “geld later” – heb je VIVE."

(Dit artikel is eerder verschenen in het Financiëel Dagblad.)


De wereld veroveren

Maar een innovatieve start-up in de financiële dienstverlening stamp je niet zomaar uit de grond. Voordat je de wereld kan veroveren, moet je door een aantal fasen heen. Brouwer legt uit: "Je beoordeelt eerst of er behoefte aan de dienstverlening is. Kwantitatief onderzoek was lastig, omdat we nog geen vergunning hadden om financiële diensten aan te bieden. We konden het concept dus niet door grote aantallen mensen laten testen. Wel hebben we honderden mensen erover gesproken en met vijftig van hen aan de hand van een objectieve onderzoeksmethodiek diepte-interviews gehouden.

Hierna kijk je of de technologie werkt. In een later stadium komen vragen aan de orde als: hoe zorgen we dat we een veilige omgeving voor onze klanten bieden en hoe kunnen we die omgeving schaalbaar neerzetten?" Bij dit alles is het ook nog de vraag hoe je dit snel realiseert, tegen beperkte kosten. Hoe ga je die uitdaging aan?

Veilig en schaalbaar

VIVE had de app en de technologie al in de steigers staan en deze ondergebracht op het cloudplatform van Amazon Web Services (AWS). "Het was voor ons belangrijk eerst zelf zeker van onze zaak te zijn en een goed werkend product te hebben. Om daarna te zorgen dat de app veilig en schaalbaar werd", vervolgt Brouwer, "zijn we op zoek gegaan naar meer expertise op het gebied van cloudtechnologie. Toen we wisten dat de bankvergunning in aantocht was, hebben we een tender uitgeschreven. Een van de potentieel geschikte partijen was CloudNation. De doorslag om voor deze partij te kiezen was natuurlijk de persoonlijke klik, de visie op ontwikkeling én hun kennis, maar ook de benadering sprak aan. Ze maken bedrijven eigenaar van hun cloudplatform door ze op te leiden en niet door het werk voor ze te doen. Dit sluit goed aan onze wensen, omdat we de ontwikkeling en het beheer van technologie juist in eigen hand wil houden."


Technologie voor iedereen

Fintech start-ups lijken de afgelopen jaren in rap tempo uit de grond gestampt te worden. VIVE lijkt zich dan ook in een heel competitieve markt te begeven. "Ja en nee", zegt Brouwer. "Er zijn veel bedrijven die mensen over hun vermogen adviseren. Maar er zijn er weinig of geen die dit volledig geautomatiseerd doen en zeker niet die ook mensen met een bescheidener vermogen adviseren. Deze doelgroep komt in zicht doordat we via een digitaal platform en de inzet van een algoritme op grote schaal maatwerk kunnen bieden. De app geeft gebruikers veel meer controle door de laagdrempelige manier van communiceren. Een beetje zoals het nieuws of je banksaldo checken. Je weet direct hoe je ervoor staat en kunt eenvoudig aanpassingen doen."

Zoals VIVE de ambitie heeft vermogensbeheer voor iedereen toegankelijk te maken, heeft CloudNation die ambitie met technologie. "De cloud discrimineert niet." stelt Arjen Vriens, medeoprichter en Chief Commercial Officer van CloudNation. "Vroeger zat de waardeketen van IT op slot. Je kon IT-middelen alleen via bepaalde distributiekanalen krijgen en je was gebonden aan een bepaalde IT-partner. De cloud biedt toegang tot technologie voor iedereen. Vanuit die visie zijn we destijds met CloudNation gestart."

Arjen Vriens - Co-Founder
"De cloud discrimineert niet en biedt toegang tot technologie voor iedereen."

Arjen VriensCo-founder, CloudNation

Stap naar de cloud

VIVE is een start-up en dus gewend om snel te kunnen schakelen. Brouwer: "Als jong bedrijf vinden we makkelijk kunnen opschalen bijna vanzelfsprekend. De wereld van de verouderde technologie en de dure datacenters hebben wij gewoon overgeslagen."

De voordelen van een cloudplatform zijn hem goed bekend: "Voor ons zijn dat vooral implementatiesnelheid, schaalbaarheid en kostenbeheersing." Aan de keuze voor het platform van AWS ging terdege onderzoek vooraf. "‘We hebben goed gekeken naar prijsstelling, expertise, maar ook de ervaringen van andere partijen in de financiële sector. VIVE is een gereguleerde financiële instelling en stelt dus hoge eisen. Dan is het goed te zien dat sommige partijen, zoals Ohpen, ontwikkelaar van een bankplatform in de cloud, die ervaring opgedaan hebben. Ohpen heeft een aantal jaar geleden in overleg met DNB de stap naar de cloud bij AWS gezet. Op die manier hebben pioniers zoals Ohpen de ervaring opgedaan die wij nu kunnen gebruiken."

 

Vive app

 

Beveiliging

Vriens onderstreept het aspect van beveiliging in de cloud: ‘Zeker voor een financiële instelling is dat heel belangrijk. Als je zelf een beveiligde omgeving wil bouwen, zou dat een enorme investering zijn. Met de publieke cloud is de drempel een stuk lager geworden. De term “publieke cloud” vind ik overigens slecht gekozen. Die is immers niet voor iedereen toegankelijk, maar juist zeer goed dicht te timmeren. Ook op het gebied van compliance zijn grote vorderingen gemaakt. De eisen van de DNB zijn bekend. Je kunt ze vastleggen en met behulp van cloudtechnologie automatiseren. Rapporteren wordt dan een stuk makkelijker; continuous compliance komt binnen bereik. Het is echt veel werk om dit in een eigen IT-omgeving te realiseren."


Stroomversnelling

VIVE heeft in juni de begeerde licentie van de AFM ontvangen. Het licht sprong op groen, waarna alles in een stroomversnelling raakte. Het grote doel is de lancering van de app, dit najaar. De laatste voorbereidingen worden getroffen. VIVE is nu druk doende feedback bij een selecte groep klanten op te halen, beschrijft Brouwer: "We hebben eerder samen met klanten gekeken naar hun behoeften en de rol van een app daarbij. Tot nu toe mochten we, zonder licentie, geen financiële diensten aanbieden. Proefdraaien met de app was er dus niet bij. Sinds kort mogen we dit wel. Zo krijgen we nu zeer waardevolle feedback van klanten en kunnen we de app nog voor de lancering, in het begin van het vierde kwartaal van dit jaar perfectioneren. Het streven is voor het einde van dit jaar drie- tot vijfduizend klanten te hebben."

Vive applicatie met witte achtergrond

Samenwerking in de praktijk

Alle aandacht van VIVE gaat nu dus uit naar de livegang dit najaar. Met het cloudplatform van AWS als basis. Hoe is die inrichting van de cloud tot stand gekomen? Vriens: "Vaak doen we bij CloudNation eerst een technologie-validatie, een zogenaamde well-architected review: is de technologie conform bekende best practices ingericht, is de omgeving die is ontworpen geschikt om de doelen van de klant te bereiken? Je kunt je daarbij heel goed baseren op het platform van AWS. Die is immers de grootste cloudprovider en doet wereldwijd veel ervaring op. De kennis die AWS heeft, proberen wij als partner “op te zuigen” en vervolgens te vertalen naar de specifieke situatie bij een klant, zoals bij VIVE."


Snel, goed en compliant

Na deze validatie volgde de bouwfase. Vriens: "De cloud is als het ware een verzameling lego-blokjes, die je op de juiste manier wilt samenvoegen. We brengen onze kennis en ervaring in en zorgen zo dat onze klanten kunnen versnellen. Dat is waar het om gaat: je wilt zorgen dat er heel snel iets staat dat zich kan meten met de voorzieningen van een multinational. Een bedrijf als VIVE wil immers niet alleen snel zijn, maar ook topkwaliteit bieden en als financiële instelling bovendien compliant zijn."

In het cloudtijdperk is innoveren een stuk laagdrempeliger geworden. "Waarom zou je überhaupt willen investeren in iets nieuws, als je nog niet weet wat het resultaat zal zijn?’, vraagt Vriens zich retorisch af. "Vroeger kon snelle innovatie alleen gedaan worden door bedrijven met zeer diepe zakken en dure datacenters. Dat is wat AWS heeft veranderd: het stelt technologie voor iedereen beschikbaar, tegen dezelfde prijs. De cloud biedt de mogelijkheid om in principe oneindig te groeien, zonder kapitaalsinvesteringen."

 

Sneller

"Inmiddels zijn de experts van CloudNation zo’n beetje onderdeel van ons team geworden", vertelt Brouwer. "Totaal geen horrorverhalen, zoals je die weleens leest. En dat verbaasde ons niet: in ons selectieproces hadden we al gemerkt dat er een klik was en dat we elkaars taal spraken. VIVE heeft zelf een ervaren development team, dat prima kon beoordelen dat het met de mensen van CloudNation goed samenwerken is. Uiteindelijk heeft de samenwerking geleid tot realisatie van vier omgevingen op het platform van AWS, waar onze app en ons platform draaien. De hulp van CloudNation heeft onze productontwikkeling versneld. We hebben het hele traject in anderhalve maand doorlopen, van kop tot staart!"

Vriens hierover: "Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wat ik skills noem – iedereen kan tegenwoordig ergens een papiertje voor halen – en echte competenties. Kan iemand die net zijn rijbewijs heeft ook veilig over de Champs-Élysées rijden? Die competenties hebben wij ontwikkeld in projecten bij grote organisaties. Zo krijg je de strepen op je mouw. Wil je als organisatie zelf die competenties ontwikkelen, gaat dat met vallen en opstaan. Die luxe en die tijd heb je niet, als start-up en zelfs niet als afdeling van een grote, gevestigde organisatie."

CloudNation HQ
AFSPRAAK MAKEN

Klaar om jouw IT-transformatie te versnellen?

Contact ons

Andere succesverhalen